مدیریت کیفیت پروژه شامل کلیه فرایندها و فعالیت های مورد نیاز برای شناسایی و دستیابی به کیفیت در پروژه است. ولی کیفیت واقعا به چه معناست؟ ابتدایی ترین تعریف برای واژه کیفیت “پاسخگویی به نیازهای مشتریان” است. محصول یا خدمات با کیفیت را با عنوان محصول و خدمات مناسب برای استفاده نیز می شناسند.
این تعریف برای کیفیت اگرچه ساده است ولی به مساله مهمی توجه می کند، مشتری! این تعریف پایه ای همچنین نشان می دهد که یک پروژه تنها زمانی به درستی تکمیل می شود که نیازهای مشتریان را برآورده کند. به عنوان یک مدیر پروژه سه عنصر اساسی در راه دستیابی به یک پروژه باکیفیت به شما کمک خواهند کرد :
یک معیار مهم در اندازه گیری کیفیت پروژه رضایت مشتریان است. باید همواره به خاطر داشت که مدیریت کیفیت پروژه هم بر محصول پروژه و هم بر مدیریت پروژه تمرکز می کند. اگر مشتری احساس کند که محصول تولید شده در پروژه پاسخگوی نیاز او نیست و یا شیوه اجرای پروژه آنگونه که انتظار داشته است نبوده، به احتمال زیاد بدون توجه به نظر مدیر و تیم پروژه این پروژه را بی کیفیت ارزیابی خواهد کرد.
در نتیجه در هنگام اجرای یک پروژه نه تنها باید به اجرای درست الزامات مورد نیاز پروژه توجه نمایید بلکه مدیریت انتظارات مشتریان نیز یک امر حیاتی است که برای موفقیت پروژه باید آن را نیز به درستی مدیریت کنید.
هزینه کیفیت (COQ) شامل کلیه پول هایی است که در طول پروژه برای جلوگیری از شکست و بعد از پروژه به خاطر شکست هایی که رخ داده صرف می شود. این هزینه ها با نام هزینه های انطباق و هزینه های عدم انطباق شناخته می شوند.
هزینه های پیشگیری
هزینه های ارزیابی
هزینه های شکست داخلی
هزینه های شکست خارجی
حتما شما هم این ضرب المثل پیشگیری بهتر از درمان را شنیده اید! هزینه پیشگیری از اشتباهات همیشه بسیار بیشتر از هزینه اصلاح آنان است.
بهبود مستمر مفهومی است که در کلیه رویکردهای مدیریت کیفیت مانند شش سیگما (six sigma) و مدیریت جامع کیفیت (TQM) وجود دارد. در حقیقت این واژه یکی از جنبه های مهم پیشگیری به جای بازرسی است که پیش از این به آن پرداختیم.
بهبود مستمر تلاش بی وقفه برای بهبود محصولات، خدمات و فرایندها در گذر زمان است. این بهبودها می توانند کوچک، یا تغییرات تدریجی و یا تغییرات بزرگ و اساسی باشند. حال اگر بخواهیم از منظر پروژه به این مفهوم بپردازیم می توان گفت بهبود مستمر از طریق تجزیه و تحلیل مسائلی که در طول پروژه با آن مواجه می شویم به دست می آید و شامل هر گونه درسی که می آموزیم و برای پروژه های آتی اعمال می نماییم، است. در اینجا هدف جلوگیری از تکرار مسائل مشابه در دیگر پروژه ها است.
مدیریت کیفیت پروژه دارای سه فرایند اصلی است که باید در پروژه های خود به کار ببندید…
برنامه ریزی کیفیت دربرگیرنده شناسایی کلیه الزامات کیفی هم برای پروژه و هم محصول است و همچنین مستندسازی اینکه چگونه پروژه می تواند به این الزامات کیفی دست یابد. خروجی این فرایند شامل یک برنامه مدیریت کیفیت، معیارهای کیفی، چک لیست های کیفیت و یک برنامه بهبود فرایند است.
تضمین کیفیت برای تایید کافی بودن فرایندهای پروژه مورد استفاده قرار می گیرد که در صورت پیروی از آنها پروژه به نتایج با کیفیت مطلوب دست میابد.چک لیست فرایند و ممیزی های پروژه دو روشی هستند که برای تضمین کیفیت پروژه مورد استفاده قرار می گیرند.
کنترل کیفیت تطابق محصول با الزامات کیفی را تایید می کند. بررسی های زوجی و تست کردن دو روش مورد استفاده برای کنترل کیفیت اجرا می باشد. نتایج این قسمت نیاز به اقدامات اصلاحی را مشخص خواهند کرد.