صنایع ذوب آهن
صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مادر همواره در میان مهمترین و حساسترین صنایع از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. همین اهمیت موجب بالا رفتن حساسیت ها در این صنعت و ایجاد فضای رقابتی شدیدی بین تولیدکنندگان شده است. از این رو برنامه ریزی برای تولید و خرید و دسترسی سریع و به موقع به منابع تامین مواد اولیه، اطمینان از کیفیت بالای محصول و نیز دسترسی دقیق به قیمت تمام شده و قیمت گذاری مناسب، از مهمترین مزایای رقابتی به شماره آمده و همواره توجه کارآمدترین مدیران را به خود جلب نموده اند.
با استقرار سیستم برنامه ریزی منابع سازمان اشا (Asha ERP) همگام با مدیریت فرایندها و فرهنگ سازی سازمانی، اطلاعات حیاتی، دقیق و به روز از منابع معتبر آن در قالب گزارشهای آنلاین آنالیزی در اختیار مدیران قرار گرفته و ضمن تسهیل و تسریع دسترسی به اطلاعات، فرایند تصمیم گیری را بهبود می بخشد. ارائه گردش اطلاعات گسترده به صورت گزارشهای یکپارچه واحدهای مرتبط با نرم افزار مدیریت تولید (تامین مواد اولیه، کوره، ریخته گری، نسوز و انبار محصول) واحدهای فنی (مکانیک، برق، اکسیژن، آبرسانی، کارگاه و …) و غیرصنعتی اداری، مالی، نرم افزار مدیریت منابع انسانی ، انبار، باسکول و … از جمله مزایای استقرار سیستم اشــا در صنایع فولادی است.
سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی اشــا (Asha ERP) در صنایع فولادی با محوریت تولید و مدیریت فرایندهای وابسته به آن، از جمله برنامه ریزی فروش، برنامه ریزی تولید، برنامه ریزی تامین مواد اولیه، برنامه ریزی تعمیر و نگهداری و نسوزکاری ماشین آلات، موجب بهبود مستمر این فرایند شده و ضمن کاهش توقفات و هدر رفتهای ناشی از عدم برنامه ریزی مناسب، در نهایت قیمت تمام شده محصول را کاهش خواهد داد. در این بین اهمیت دسترسی به اطلاعات صحیح، آنلاین و قابل اتکا، موجب ایجاد ارتباط سیستم با PLCهای ماشین آلات، سنسورها و باسکول و … شده و بدین ترتیب گردش اطلاعات و مدیریت ایستگاههای کاری، ماشین آلات و انواع مصارف مواد، انرژی و آزمایشگاه با اطمینان بالایی در سیستم انجام می گیرد.
نتایج حاصل از استقرار سیستم یکپارچه مدیریت منابع سازمانی اشــا (Asha ERP):
- سهولت برنامه ریزی فروش، برنامه ریزی تولید و برنامه ریزی خرید
- دسترسی لحظه ای به قیمت تمام شده محصول و امکان قیمت گذاری استاندارد
- دسترسی به گزارش های آنالیزی و مغایرت با استانداردهای تعیین شده
- کاهش توقفات تولید ناشی از کمبود مواد اولیه، تعمیرات اضطراری و …
- کاهش مصارف مواد اولیه و مدیریت بهینه انرژی با دسترسی به موقع به اطلاعات آنالیزی کیفیت
- کاهش ضایعات تولید و بهبود مستمر کیفیت محصولات
- گردش اطلاعات وسیع و گزارش های آنالیزی استاندارد و مطابق با نیاز سازمان
- تحلیل های مدیریتی برنامه ریزی، مالی، بهره وری تولید و … در بازه های زمانی مختلف
- افزایش رضایتمندی مشتریان با امکان دسترسی به اطلاعات از طریق پورتال ارتباط با مشتریان